Skandinaaviapärased täidetud munad

Kõvaks keedetud ja rohke suitsulõhekreemiga täidetud munad on iga skandinaaviapärase lihavõttelaua suurim staar.
 

Vaja läheb:

5 muna
200 g kreemjuustu
150 g külmsuitsulõhet
1 tl hakitud tilli
1 sl sidrunimahla
Poole sidruni koort, riivitud
Kalamarja ja tillioksi (kaunistuseks)

Kuidas valmistada: 

1. Pane munad keenunõusse ja vala peale nii palju vett, et nad oleksid kaetud.
2. Suurenda kuumus maksimumini ja oota, kuni vesi keeb. Siis langeta kuumus keskmiseni ja lase munadel 8-10 minutit keeda (olenevalt nende suurusest). Vala kuum vesi ära ja hoia mune veidi aega külmas vees.
3. Kui munad on jahtunud toatemperatuurini, eemalda koored, lõika munad pikuti pooleks ja võta rebu välja.
4. Suitsulõhekreemi valmistamiseks haki suitsulõhe peeneks. Pane kreemjuust ja hakitud suitsulõhe kaussi ja sega ühtlaseks. Lisa munarebud, hakitud till, riivitud sidrunikoor ja sidrunimahl.
5. Pane lõhekreem pritskotti ja täida sellega kõik munapoolikud.
6. Enne serveerimist kaunista kalamarja, tilliokste või riivitud sidrunikoorega.

Köögiviljakarri taimsete köögiviljapallidega

Kogus: viiele
 

Vaja läheb:

350 g kartulit (ehk umbes 2 tk) 
1 porgand 
300 g ehk pool keskmise suurusega lillkapsast 
1 sibul 
2 keskmise suurusega küüslauguküünt  
100 g konserveeritud türgi- või jääraherneid 
100 g rohelisi herneid 
1-2 peotäit spinatilehti 
500 g IKEA HUVUDROLL taimseid köögiviljapalle 
3 spl toiduõli 
230 g konservtomateid 
100 ml köögiviljapuljongit või vett 
Sool 
Sidrunimahl 
Vesi  
 
Vürtsid: 
1 spl karri pulber 
0,5 spl "Garam masala" maitseainesegu 
1 tl kurkum 
Nipp: karripulbri, kurkumi ja “Garam masala” asemel võid kasutada karrivürtsi. 

Kuidas valmistada: 

1. Koori kartulid ja porgandid, lõika suurteks tükkideks. Lõika lillkapsas väiksemateks tükkideks. Pane köögiviljad potti ja keeda vees need peaaegu valmis.  
2. Haki sibul ja küüslauk, prae neid pannil taimeõlis. Lisa maitseained ja hauta tasasel tulel umbes 1 min. Jälgi toitu pidevalt ja sega aeg-ajalt, et see kõrbema ei läheks.  
3. Lisa konservtomatid, vesi või puljong ja keeda 2-3 minutit. Seejärel lisa keedetud köögiviljad ja herned. Prae umbes 10 minutit, kuni köögiviljad on täielikult küpsed. 
4. Kõige lõpus lisa ülessulatatud köögiviljapallid, spinatilehed ning maitse järgi soola ja sidrunimahla. Hauta 5 minutit. Serveeri riisi, kuskussi või bulguriga. 

Vegan takod IKEA stiilis

Kogus: kaheksale
 

Vaja läheb: 

1 pakk (750 g) VÄRLDSKLOK taimset hakist 
2 spl tako maitseainet või tandoori vürtsisegu 
150 g sibulat 
4 keskmise suurusega küüslauguküünt 
Toiduõli 
 
Muud koostisosad*: 
2 pakki (480 g) GRÄDDAT pehmet õhukest lameleiba 
100 g SYLT LINGON pohlamoosi 
1 pakk ROSTAD LÖK praetud sibulat 
100 g maisi 
100 g sojaube (edamame oad) 
50 g rohelist salatit (rukola, frillice salat või midagi sarnast) 
2 tomatit 
2 laimi 
2 avokaadot 
100 g salsat soovitud vürtsikusega 
100 g vegan juustu (riivitud) 
 
*Neid koostisosi võib lisada või asendada vastavalt oma maitse-eelistustele ja soovidele.

Kuidas valmistada: 

1. Lõika sibul ja küüslauk väikesteks tükkideks. 
2. Kuumuta suurem pann. Prae sibul ja küüslauk rohkes õlis klaasjaks. 
3. Lisa pannile VÄRLDSKLOK taimne hakis koos lemmikmaitseainete või vürtsiseguga. Sega ja prae hoolikalt umbes 10 minutit, kuni hakkliha on saanud kauni värvi ja hästi küpsenud.  
4. Lõika lameleib soovitud suurusega tükkideks. Kui eelistate krõbedaid takosid, röstige leiba 180°C ahjus 2–3 minutit. Soojadele vormileibadele saab anda mistahes kuju, mis säilib ka pärast jahtumist. 
5. Lõika tomatid 8 tükiks, eemalda sisemus ja lõika seejärel tomativiilud kuubikuteks. 
6. Lõika laim sektoriteks. Lõika avokaado kuubikuteks ja pigista peale veidi laimi, et avokaado viljaliha õhu käes ei pruunistuks. 
7. Asetage kõik komponendid erinevates anumates või suuremal lõikelaual söögilaua keskele, et igaüks saaks ise omale sobivad takod kokku panna. Soovi korral võib kokkupandud takosid ka 200°C kraadises ahjus 2–3 minutit soojendada. 

Vegepallid friikartulitega

Kogus: neljale Valmistusaeg: 30 min
 
Koostisosad:
  • 40 (640 g) HUVUDROLL vegepalli
  • 480 g RÖSTI kartulipannkooke
  • 1 spl SMAKRIK rapsiõli
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 rosmariinioks
  • 1 tl meresoola
  • 2 spl värskeid hakitud maitsetaimi, nt rosmariini, tüümiani ja peterselli
  • 50–75 g jämedalt riivitud PRÄST® juustu või muud kõva juustu
  • 200 ml ketšupit
  • 120 g SOMMARSKÖRD marineeritud pisikurke

Valmistamine:

  1. Kuumuta ahi 200 °C. 
  2. Prae vegepallid pakendil olevate juhiste järgi.
  3. Lõika külmutatud kartulipannkoogid 5 mm paksusteks ribadeks.
  4. Aseta lõigatud kartuliribad küpsetuspaberiga ahjuplaadile ühtlaste vahedega. Lisa natuke oliiviõli ning puista kartulitele küüslauku ja rosmariini. Küpseta kartulipannkookidest tehtud friikartuleid 15–20 min aeg-ajalt segades.
  5. Aseta friikartulid kaussi ning lisa ürte ja juustu. Sega korralikult.
  6. Serveeri vegepallid ja friikartulid ketšupi ja marineeritud kurkidega.

Vegepallid ahjukartulitega

Kogus: neljale Valmistusaeg: 60 min
 
Koostisosad:
  • 40 (640 g) HUVUDROLL vegepalli
  • 600 g väikeseid kartuleid (heleda koorega, ca 4 cm läbimõõduga), puhtaks küüritud
  • 2 spl SMAKRIK rapsiõli
  • 1 spl meresoola
  • 1 pakk (28 g) ALLEMANSRÄTTEN kastmesegu vürtsidega
  • 100 ml vett
  • 200 ml vahukoort
  • 4 spl hakitud värskeid maitsetaimi, nt salatkressi, tüümianit ja peterselli
  • 4 spl pohlamoosi

Valmistamine:

  1. Kuumuta ahi 200 °C.
  2. Pane kartulid suurde raskesse küpsetusanumasse, asetades need ühtlaste vahedega üksteise kõrvale. Küpseta kartuleid kuni need on pehmed ja kuldpruunid, ca 1 h.
  3. Prae vegepallid pakendil olevate juhiste järgi. 
  4. Aseta kastrul tasasele tulele ja sega selles kastmesegu vee ja vahukoorega. Kuumuta, kuni kaste läheb keema. Seejärel alanda kuumust ja lase sel vaikselt podiseda. Oota kuni serveerimiseni.
  5. Serveeri vegepallid, ahjukartulid ja koorekaste maitsetaimede ja pohlamoosiga.

Vrapp vegepallide, hummuse ja marineeritud punase sibulaga

Kogus: neljale Valmistusaeg: 40 min
 
Koostisosad:
  • 40 (640 g) HUVUDROLL vegepalli
  • 4 spl hummust
  • 2 dl valge veini äädikat
  • 2 dl vett
  • 1 tl suhkrut
  • 2 loorberilehte
  • 2 kurki
  • 2 punast sibulat, rõngasteks lõigatud
  • 4 BRÖD TUNNBRÖD pehmet lameleiba
  • 1 väike purk harissat (valikuline)
  • 1 jääsalat, rebitud
  • 1 koriandrioks, jämedalt hakitud
  • 1 terve laim

Valmistamine:

  1. Lase äädikal, veel, suhkrul ja loorberilehtedel keema hakata. Keera kuumus maha ja lase vedelikul 15 minutit tõmmata. 
  2. Viiluta kurk pikkupidi ja pane see kaussi. Aseta rõngasteks lõigatud punane sibul teise kaussi. Vala marinaadivedelik mõlemasse kaussi ja lase sel 30 minutit tõmmata.
  3. Kuumuta ahi 175 °C. Prae vegepallid pakendil olevate juhiste järgi.
  4. Küpseta fooliumiga kaetud lameleiba ahjus umbes 5 minutit.
  5. Määri lameleivale hummust ja harissat.
  6. Aseta lameleivale marineeritud aedviljad ja praetud vegepallid ning kaunista salati ja koriandriga. Pigista peale laimimahla ja lisa natuke oliiviõli. Keera lameleib rulli.

Itaaliapärane pasta vegepallidega

Kas sulle meeldivad restoraniroogade asemel pigem kodukootud toidud? Siin on sulle üks Gian Luca Demarco retsept, mis viib igaühel keele alla.

Kogus: kahele
 
Koostisosad:
  • 16 HUVUDROLL vegepalli
  • 240 g sinu lemmikpastat
  • 250 g tomatikastet
  • 50 g kõva juustu
  • 2 spl õli
  • 2 küüslauguküünt
  • 2 basiilikulehte
  • Soola

Valmistamine:

  1. Aseta pasta soolatud keevasse vette ja keeda 9 minutit. Kui pasta on valmis, loputa seda külmas vees ja sega õliga.
  2. Lisa kuumutatud pannile õli ja prae (kergelt) hakitud küüslauk.
  3. Prae vegepalle samal pannil 5 minutit.
  4. Vala pannile tomatikaste ja sega, kuni see läheb keema.
  5. Aseta keedetud pasta taldrikule. Seejärel vala lisandiks tomatikaste koos vegepallidega, puista peale peeneks riivitud juustu ja kaunista värske basiilikuga.

Vegepallid kinoasalatiga

Kogus: neljale
 
Koostisosad:
  • 24 (3/4 pakki) HUVUDROLL vegepalli
  • 4 dl peenikesteks ribadeks lõigatud punast salatisigurit
  • 4 väikest peotäit FESTLIGT soolaga kartulikrõpse
Kinoasalat
  • 4 portsu kinoad (vt koguseid pakilt)
  • 1 brokoli pea (õisikute kogu)
  • 2 dl rohelisi herneid, üles sulatatud
  • 2 spl SMAKRIK rapsiõli
Sojajogurti ja fetajuustu dipp
  • 2 dl sojajogurtit
  • 1 ½ dl fetajuustu, murendatud
  • 2 spl tilli, peeneks hakitud
Rabarberi vinegrett
  • 2 spl IKEA rabarberisiirupit
  • 2 spl valget veini äädikat
  • 2 spl sidrunimahla
  • 2 spl SMAKRIK rapsiõli

Valmistamine:

  1. Prae vegepallid pakendil olevate juhiste järgi.
  2. Kuumuta ahi 225 °C. Valmista kinoa pakendil olevate juhiste järgi. Aseta brokoli õisikud ahjuplaadile ning lisa sellele õli ja natuke soola. Küpseta ca 6–8 minutit või kuni brokoli on poolkõva. Aseta kaussi valmis kinoa, herned ja ahjus küpsetatud brokoli. Sega. Hoia salat soojas või serveeri toatemperatuuril.
  3. Sega kausis sojajogurt, murendatud fetajuust ja till. Soola ei ole vaja lisada, võib-olla ainult natuke pipart või kuivatatud tšillipipart, kui sulle meeldib vürtsikat elu elada.
  4. Sega vinegreti koostisosad kausis või pudelis.
Serveerimine:
Pane kinoasalat kausi põhja ja aseta vegepallid ühtlaselt salati peale. Lisa salatisigur, fetajuustu ja sojajogurti dipp ning kartulikrõpsud. Tee neist eraldi väikesed hunnikud. Viimasena lisa vinegrett.

Vegepallid kartulipannkookide ja jõhvikakreemiga

Kogus: ühele
 
Koostisosad:
  • 5 HUVUDROLL vegepalli
  • 1 pakk RÖSTI kartulipannkooke
Jõhvikakreem
  • 1 spl jõhvikamahla
  • 1 spl valge veini äädikat
  • 1 spl sidrunimahla
  • 40 g vegan majoneesi
  • 10 g sojajogurtit
  • Soola ja musta pipart
Ahjus küpsetatud mais ja brokoli
  • 50 g brokoli õisikuid
  • 25 g ilma suhkru või magusaineta maisi
  • 1 spl toiduõli
  • Soola ja musta pipart

Valmistamine:

Mais ja brokoli
  1. Kuumuta ahi 175 °C. Lisa brokolile ja maisile veidi toiduõli, maitsesta soola ja pipraga.
  2. Küpseta ca 12 minutit. Serveeri soojalt.
Vegepallid kartulipannkookidega
  • Valmista vegepallid ja RÖSTI kartulipannkoogid pakendil olevate juhiste järgi. Serveeri soojalt.
Jõhvikakreem
  • Sega kõik koostisosad. Maitseta soola ja musta pipraga. Serveeri külmalt.

Vegepallid teraviljade, roheliste herneste, õunakompoti ja mee-hapukoorekastmega

Kogus: ühele
 
Koostisosad:
  • 5 HUVUDROLL vegepalli
Teraviljad ja herned
  • 50 g BÄSTISAR küpsetamata teraviljasegu 
  • 25 g külmutatud rohelisi herneid
Kurgisegu
  • 15 g värsket kurki, lõigatud õhukesteks viiludeks
  • 15 g SOMMARSKÖRD marineeritud pisikurke
Õunakompott
  • 20 g külmutatud õunaviile, kooreta
  • 10 g ilma suhkru või magusaineta õunapüreed
  • 1 spl valge veini äädikat
  • 1 spl sidrunimahla
  • Soola ja must pipart
Mee-hapukoorekaste
  • 15 g hapukoort
  • 5 g vedelat mett
  • Soola ja must pipart

Valmistamine:

  1. Keeda teraviljad pakendil olevate juhiste järgi. Sega sulatatud herned teraviljadega. Serveeri soojalt.
  2. Sega värske kurk marineeritud kurgiga. Serveeri külmalt.
  3. Keeda külmutatud õunaviilud koos õunapüree ja valge veini äädikaga. Maitseta soola ja musta pipraga. Lase segul jahtuda ja serveeri külmalt.
  4. Sega omavahel hapukoor ja vedel mesi. Maitseta soola ja musta pipraga. Serveeri külmalt.

Kanalihapallid ahjus küpsetatud roheliste ubade ja tomatite ning Béarni kastmega

Kogus: neljale  Valmistusaeg: 60 min
 
Koostisosad:
  • 40 (640 g) HUVUDROLL kanalihapalli
  • 600 g pikki rohelisi ube
  • 80 g riivsaia
  • 1 spl SMAKRIK rapsiõli
  • 400 g kirsstomateid
  • 2 spl hakitud värskeid maitsetaimi, nt rosmariini, tüümianit ja peterselli
  • 2 sidrunit
  • 2 tl suhkrut
  • 400 ml Béarni kastet
  • Värskelt jahvatatud musta pipart (maitse järgi)
  • Meresoola (maitse järgi)

Valmistamine:

  1. Kuumuta ahi 210 °C.
  2. Aseta äralõigatud otstega oad küpsetuspaberiga ahjuplaadile. Nõrista peale 1 spl oliiviõli ja maitsesta soolaga. Küpseta ube kuni need on äärtest kuldpruunid, ca 15–20 min.
  3. Samal ajal kui oad küpsevad, valmista ette tomatid. Pane need ahjukindlasse nõusse ja rösti ca 15–20 minutit, kuni nahk pehmeneb ja hakkab juba katki minema. Seejärel võta tomatid ahjust välja ja lase neil seista.
  4. Keera ahi 175 °C peale. Aseta rohelised oad hunnikutesse ja kata need riivsaiaga. Lisa igale hunnikule tükk võid ja küpseta ube ahjus kuni riivsai on kuldpruun, ca 5–10 minutit.
  5. Prae kanalihapallid pakendil olevate juhiste järgi.
  6. Pane pann kuumale tulele. Lõika sidrunid pooleks ja patsuta lõigatud pooltele suhkrut. Aseta sidrunid suhkruse pooltega tulikuumale pannile, kuni need on õrnalt söestunud. Tavaliselt läheb selleks ainult paar minutit.
  7. Serveeri röstitud tomatid, söestatud sidrunid, rohelised oad ja kanalihapallid maitsetaimede ning Béarni kastmega.



X

Toote lattu jõudmise teavitused

Ole esimene, kes saab teada, kui sinu soovitud [itemName] on tagasi laos:

Hästi! Nüüd jääb sul üle ainult teavitust oodata.

Kui [itemName] on uuesti saadaval, anname sellest sulle meili teel märku.